Herbaty

Herbaty Białe

Pai Mu Tan (Biała Piwonia) – dwa napary (10zł)

Jedna z najsłynniejszych i najstarszych białych herbat chińskich. Wytwarzana z najmłodszych liści pokrytych białym puszkiem. Mało przetworzona, daje złoty, delikatny napar o długim i słodkawym finiszu oraz lekko kwiatowo-orzechowym zapachu.

Herbaty Zielone

Japan Kukicha – dwa napary (15zł)

Herbata ta składa się głównie z szypułek (łodyżek liści), które są naturalnie ubogie w kofeinę, teinę i garbniki. Po zaparzeniu daje napar o świeżym, delikatnym aromacie czarnej porzeczki. Polecamy ją szczególnie dzieciom i tym starszym, którzy nie potrzebują rozbudzenia.

Gabalong – dwa napary (15zł)

Herbata w naturalny sposób zwiększająca odporność organizmu i obniżająca ciśnienie krwi. Daje delikatny jaspisowo-zielony napar, którego smak przywodzi na myśl łąkę.

Xin Yang Śpiąca małpa – dwa napary (10zł)

Zaliczana do grupy dziesięciu najsłynniejszych Chińskich herbat. Jej liście zbierane są ze starych, około 100 letnich krzewów. Po zaparzeniu uzyskujemy złoto-zielony napar, o lekko słodkim, kwiatowo-miodowym smaku.

Puttabong – dwa napary (10zł)

Herbata pochodząca ze wschodnich Indii. Wielobarwne, charakterystyczne dla daarjelingów liście, dają przyjemny, lekko kwiatowy napar o trawiasto-miodowym aromacie i łagodnie słomkowym kolorze.

Pi Lo Chun (Nefrytowa spirala wiosny) – dwa napary (10zł)

Zwana również Wiosną Malachitowego Ślimaka, zaliczana do dziesięciu najsłynniejszych Chińskich herbat. Wytwarzana jest z bardzo młodych, wiosennych listków. Ta zielona herbata posiada świeży, lekko orzeźwiający aromat i smak (niektórym przywodzący na myśl figi).

Yunnan Green FOP– dwa napary (10zł)

Klasyczna chińska zielona herbata o wyraźnym, lekko drzewnym aromacie. Dzięki zalaniu wodą uzyskuje bardzo delikatny lub lekko goryczkowy smak oraz słodkawy, orzeźwiający i lekko trawiasty zapach. Zdecydowanie odświeżająca i budząca.

Japan Genmaicha Fujiyama – dwa napary (10zł)

Tradycyjna mieszanka zielonej herbaty bancha z łuskanym brązowym ryżem. Wspomaga trawienie i odrobinę ‘oszukuje głód’. Niezapomniany, słodkawy smak sprawia, że wielu naszych gości prosi przy barze właśnie ‘o taką z prażonym ryżem’.

Japan sencha ‘Makoto’ – dwa napary (10zł)

Herbata będąca ‘wizytówką’ Kraju Kwitnącej Wiśni. Jej zbiory mają miejsce w kwietniu i w maju. Słońce południowej Japonii daje jej sprasowanym liściom delikatny posmak nori. Sam napar jest delikatny, pozbawiony goryczy i odrobinę roślinny, idealny do łączenia z ziołami lub owocami. Uboga w teinę oraz taniny.

Japan bancha – dwa napary (10zł)
Herbata z późnych zbiorów o dużych, twardych liściach wraz z szypułkami. Delikatna, chociaż bardziej szorstka od Senchy, z niską zawartością teiny, popularnie zwana winem stołowym wśród japońskich herbat.

China Gunpowder Temple of Heaven (Świątynia Niebios) – dwa napary (10zł)

Duże liście tej zielonej chińskiej herbaty są zwinięte w małe kuleczki, przypominające wyglądem proch strzelniczy. Uzyskujemy z niej mocny napar, o lekko pylistym smaku. Pobudzająca, ma sporo pozytywnych właściwości (oczyszcza organizm, ułatwia trawienie, dodaje energii, dobrze wpływa na krwiobieg), na Murze Chińskim pomagała wartownikom przetrwać długie nocne godziny.

Herbaty Turkusowe (półfermentowane)

Oolong Tie Guan Yin (Żelazna Bogini Miłosierdzia) – trzy napary (15zł)

Jedna z dziesięciu najlepszych chińskich herbat. Mocno zwinięte, duże liście dają jasny,  kremowy i gładki,   żółtawy napar, charakteryzujący się kwiatowo-cytrusową nutą zapachową i słodkim orzechowym smakiem. Niektórym przywodzi na myśl kwiaty bzu.

Oolong Se chung – dwa napary  (10zł)

Jeden z najbardziej popularnych chińskich oolongów. Po zaparzeniu uzyskujemy napar o wyraźnym orzechowym posmaku, mocno słodkim aromacie i barwie miodu. Uboga w teinę, obniża ciśnienie krwi.

Herbaty Czerwone (fermentowane)

Diang Hong (Złota Mgła) – dwa napary (15zł)
Najlepsza z najlepszych herbat Yunnanu, to co sami Chińczycy nazywają prawdziwym złotym liściem, składa się wyłącznie ze złotych tipsów, napar bardzo wytrawny, gładki, z subtelną goryczką przeplatającą się ze słodyczą i dymną nutką.

Złota Małpa FOP – dwa napary (15zł)

Czarna herbata z chińskiej prowincji Jiangxi. Jej nieregularne duże liście, wraz z licznymi złotymi tipsami dają interesujący słodko-cierpki napar o delikatnym, lekko dymnym, aromacie.

Darjeeling Dooteriah, SFTGFOP1, First Flush – dwa napary (10zł)

Wyjątkowo subtelna, odświeżająca herbata, uzyskiwana przy pierwszych wiosennych zbiorach, nierzadko nazywana herbacianym szampanem. Po zalaniu suszu uzyskujemy lekki, kwiatowo-miodowy napar, o drobnej, zrównoważonej cierpkości i przyjemnym aromacie.

Mieszanka Wschodniofryzyjska – jeden napar (10zł)

Jedna z nielicznych u nas mieszanek. W jej skład wchodzą czerwone herbaty z Jawy, Sumatry i Assamu. Ich liście dają mocny i aromatyczny napar, idealny zamiast „małej czarnej”. Dobrze łączy się z miodem lub cukrem trzcinowym.

Daarjeling TGFOP Margaret’s Hope (second flush) – dwa napary (10zł)

Indyjska herbata, składająca się z młodych listków, zbierana w czerwcu i w lipcu. Po zaparzeniu otrzymujemy lekko cierpki napar o muskatowych i słodowych nutach oraz wyrazistym, pełnym aromacie.

Ceylon FOP Nuwara Eliya – jeden napar (10zł)

Klasyczna ciemna herbata zbierana z krzewów, rosnących na wysokości ok 2100m n.p.m. na Sri Lance. Stanowi zasadniczy składnik mieszanek typu „English breakfast”. Delikatny napar doskonale łączy się z suszonymi i kandyzowanymi owocami. Pasuje do każdej pory dnia i roku.

Assam FTGFOP1 Ethelwold – jeden napar (10zł)

Wysokiej jakości czarna, indyjska herbata. Jej liście dają mocny, ciemno-miedziany, odrobinę słodowy, działający podobnie jak „mała czarna”, wyrazisty w smaku napar o wytrawnym aromacie. Klasyczna, prosta (ale nie prostacka!), idealna na chłodne jesienne wieczory.

Earl Grey – jeden napar (10zł)

Oto kompromis. Choć promujemy picie herbat niearomatyzowanych, ulegliśmy prośbom. Specjalnie dla Was mieszanka keemuna, ceylona i olejku bergamotkowego, czyli klasyczny earl grey. Polecamy szczególnie popołudniową porą.

Lapsang Souchong – jeden napar (10zł)
Bardzo specyficzna chińska herbata o szarawych liściach wędzona w żywicznych korzeniach sosny, przez co ma silny zapach dymu przypominający aromat suszonych śliwek. Bardzo aromatyczna, daje jasno jaskrawopomarańczowy kolor naparu.

Masala Czaj – jeden napar (15zł)
Tradycyjnie wykonywana na czarnych herbatach, u nas dostępna również na herbacie gunpowder oraz rooibosie. Wygotowana z dodatkiem mleka i przypraw korzennych rozgrzewa i rozluźnia.

Herbaty Czarne (podwójnie fermentowane)

Pu–Erh – dwa napary (10zł)

Herbata nazywana u nas czerwoną, na Wschodzie czarną. Postfermentowana, dojrzewająca, leżakuje przez 5 lat zanim trafi do sprzedaży.  Ładny, mały i regularny listek, po zaparzeniu daje stosunkowo delikatny napar. Jej charakterystyczny ziemisty posmak i głęboka barwa przypadną do gustu tylko niektórym. Herbata polecana kobietom w ciąży, osobom przeziębionym oraz cierpiącym na dolegliwości żołądkowe i bóle.

NAPARY Z AFRYKAŃSKICH KRZEWÓW (8zł)
Doskonale komponują się z suszonymi owocami. Nie zawierają teiny, działają antydepresyjnie, łagodzą bóle, hamują proces starzenia. Bogate w minerały, szczególnie polecane kobietom w ciąży, dzieciom i osobom potrzebującym ukojenia.

Rooibos
Bezteinowy napój zaparzany z najwyższych gatunkowo listków czerwonokrzewu rosnącego na organicznych plantacjach w RPA o łagodnym aromacie i charakterystycznym, niepowtarzalnym smaku.

Greenbosh/ zielony rooibos

Niefermentowany rooibos, który daje odrobinę ziołowy, lekki napar.

Honeybush Nature

Nnapar z miodokrzewu ma smak podobny do Rooibosa, lecz o wyczuwalnym subtelnym aromacie miodu, również zawiera wiele cennych minerałów i witamin.

NAPARY Z KORY I PNĄCZY (15zł)

Lapacho

„Herbata Inków” pozyskiwana z wewnętrznej kory z drzew Tabebuja. Bogata w mikroelementy, oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga leczenie nowotworów, wzmacnia odporność , działa silnie przeciwwirusowo. NIE podajemy jej kobietom w ciąży (oraz karmiącym piersią), osobom przyjmującym leki przeciwzakrzepowe i dzieciom.

Vilcacora

„Koci pazur”. Napar ten wzmacnia odporność organizmu, redukuje dolegliwości żołądkowe, łagodzi astmę, stan zdenerwowania. . NIE podajemy jej kobietom w ciąży (oraz karmiącym piersią), osobom chorym na hemofilię i dzieciom

Catuaba

Pozyskiwana z wewnętrznej kory drzewa Trichilia Catigua, uznawana za jeden z silniejszych, znanych nam, naturalnych afrodyzjaków. Poprawia ukrwienie, stymuluje pracę mózgu, polecana przy nerwicach, kłopotach z pamięcią. NIE podajemy jej kobietom w ciąży (oraz karmiącym piersią), osobom chorym na hemofilię i dzieciom.

YERBA MATE (10zł)

Mate Green

Wywodzący się z Paragwaju napój o unikalnej kombinacji kofeiny i taniny. Działa pobudzająco i stymulująco, zawiera wiele witamin i minerałów. Napar z ostrokrzewu paragwajskiego ma specyficzny słodko-kwaśny, goryczkowy smak. Podawany w ceramicznej kalebasie z bombillą. Czysty lub z dodatkami.

NAPARY ZIOŁOWE (8zł)

Hibiskus

Kwiat hibiskusa ma właściwości obniżające ciśnienie krwi i wzmacniające odporność organizmu. Działa on też  przeciwzapalnie oraz łagodzi podrażnienia, uważa się także, że wzmacnia wątrobę. Ma przyjemny kwaskowaty smak i piękny, czerwony kolor. Hibiskus (kwiat malwy sudańskiej) to wyjątkowo cenne źródło naturalnej witaminy C oraz wapnia, witamin i soli mineralnych. W afrykańskiej medycynie ludowej przypisuje się mu działanie antybakteryjne.

Rumianek

Napar z rumianku reguluje procesy trawienne, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Dzbanuszek ulgi dla przeciążonego organizmu.

Trawa cytrynowa

Tonizuje, działa przeciwdepresyjnie, pobudza krążenie i ułatwia trawienie, a przy okazji przyjemnie cytrusowo pachnie. Dobrze łączy się z herbatami, choć polecamy również spróbowanie naparu z samej palczatki cytrynowej.

Żeń- szeń

Ceniony w medycynie chińskiej już od ok 4000lat, m. in. przez to, że  poprawia koncentrację, redukuje zmęczenie, obniża poziom cukru we krwi, stymuluje układ odpornościowy i – ujmując krótko – wydłuża życie.

Mięta pieprzowa

Babciny środek, który pomaga w razie problemów żołądkowych (ból brzucha, niestrawność, nudności), ułatwia przyswajanie i trawienie pokarmu.

Nagietek

Zwiększa odporność, wspomaga walkę z nowotworami, łagodzi dolegliwości menstruacyjne, uspokaja, pomaga przy problemach żołądkowych.

Jaśmin

Mocno aromatyczne suszone kwiaty polecamy szczególnie jako dodatek do herbat. Działa uspokajająco i odprężająco, podobno sprawdza się jako afrodyzjak.

Róża

Suszone płatki róży doskonale łączą się z liśćmi herbacianymi. Dzięki takiej syntezie uzyskujemy kwiatowy, bogaty w witaminę C, lekko odprężający i uspokajający napar.

Są to herbaty niearomatyzowane. Aby jednak udostępnić Wam większą ilość smaków oferujemy dodatki do herbat. Dlatego za barem zazwyczaj potrafimy również odszukać:

– syropy: karmel, kokos, vanilla, migdał, orzech, imbir, marakuja, mango-ananas, wiśnia, dzika róża, cukrowy, limonka, mięta

– przyprawy korzenne

– miód

– owoce suszone i kandyzowane

– świeże owoce

Możliwość komentowania jest wyłączona.